Rágcsálók és irtásuk

 

A kártevőkről

Hazánkban elsősorban a vándorpatkány és a házi egér fordul elő. Amellett, hogy irtásukat jogszabály írja elő, mindenképp ajánlott az ellenük való védekezés, mert betegséget terjeszthetnek és komoly gazdasági károkat okozhatnak. Kedvező életfeltétek mellett rendkívül szaporák, egy egér párnak évente akár 1 000 ivadéka is lehet!

rágcsáló rágcsálóirtás
rágcsáló rágcsálóirtás

Milyen eljárásokat alkalmazok?

Azt, hogy melyik technológiát alkalmazom, minden esetben a helyszíntől függ.

Véralvadásgátló szerek

Leghatékonyabban véralvadásgátló szerekkel védekezhetünk. Ezek zárt ládákban, vagy dobozokban kerülnek kihelyezésre, így a háziállatok vagy gyerekek környezetében is biztonságosan használhatóak.

A véralvadásgátló szerek előnye, hogy elhúzódó hatásúak, így a patkányok annak ellenére fogyasztanak belőle, hogy társuk már elpusztult. Ellenkező esetben a patkány össze tudná kapcsolni a táplálékot a mérgezéssel, így elkerülnék azt.

Csapda

Vannak olyan helyek, ahol a véralvadásgátló irtószerek nem alkalmazhatóak, például nyitott élelmiszerek közelében. Cukrászdákban, pékségekben az irtószermentes egércsapdákat alkalmazom,amelyek teljesen biztonságosak, a rágcsáló be tud menni az élve befogó csapdába, de kijönni már nem bír.

A hosszú távú rágcsálómentesség elérése érdekében fontos, hogy a megrendelő bizonyos javaslatokat betartson. (Pl. Búvóhelyek és táplálékforrás megszüntetése.) Ezt az irtás során elvégzett helyszíni szemle alkalmával felmérem, majd tájékoztatom a megrendelőt.