Csótányirtás

 

Panellakásokban, társasházakban leggyakrabban előforduló rovar. Eldugott rések, vizes helyiségek ideális környezetet teremtenek számukra. A nem tökéletes szigetelés miatt, a fűtéscsövek és vízcsövek mellett nagyon könnyen terjednek lakások között. Több ezer fajból Magyarországon legelterjedtebb a német, a konyhai, és ritkábban az erdei csótány. Rejtett életmódú rovar, általában éjszaka vagy teljes sötétségben aktív.

Mivel jelentős egészségügyi kockázatot hordoznak, ezért megelőző irtásuk bizonyos helyeken (pl.: iskolák, óvodák, vendéglátó egységek, egészségügyi intézmények, élelmiszeripari egységek stb.) törvényileg évente kétszer előírt!

Német csótány

Kb. 1 – 1,5 cm hosszú, barnás színű, a petetok lerakásától számítva 6-8 héten belül fejlődik ki. A legelterjedtebb csótányfaj a világon, szinte bárhol találkozhatunk vele, vendéglőkben, konyhákon, kórházakban, de akár családi házakban is. A német csótány kedvenc tartózkodási helyei közé tartozik a konyha és minden olyan helyiség, melyekben ételt/élelmet tárolnak vagy dolgoznak fel. A víz rendkívül fontos számára, ezért előfordulhat mosodákban is, melyeket a magas páratartalom és a magasabb hőmérséklet miatt szeret. el.

Lakótérben a csótány rejtekhelyei közé tartozik: ajtószárfák mögötti rések és takarólécek/deszkák, laza burkolatok alatt és falfugákban, repedésekben találjuk meg rejtőzködve, de tömegesen bújhatnak meg a konyhai munkapult vízvető lezárásaiban illetve a beépített konyhaszekrények fali illesztéseiben és az ajtók zsanérjaiban is.

Konyhai csótány (svábbogár)

kb. 2 – 2,5 cm hosszú, feketés – sötétbarna színű. Mivel a fejlődési ideje hosszabb, ezért általában évente csak 1-2 nemzedéke van. Hasonlóan a német csótányhoz, meleg vizes helyeket kedveli, többnyire padlószint közelében tartózkodik, de életfeltételét a csatornában, lefolyókban is megtalálja.

Erdei csótány

Nagyjából 1-1,5 cm hosszú, tipikusan csótány megjelenésű, hosszúkás, ovális testű. Színük és alakjuk miatt, nagyon könnyen összetéveszthetőek a lakásokban előforduló német csótánnyal. Azonban azoktól eltérően kizárólag növényi táplálékot fogyasztanak, szabadban, főként az avar alatt érzik jól magukat. Mivel az emberi környezetben, a lakásban nem találnak táplálékot, ezért nem költöznek be az otthonokba. Általában véletlenül, főleg rajzási időszakban (augusztus, szeptember) jutnak be, mivel a hímek jól repülnek.

Az erdei csótányok jelenléte nem okoz egészségügyi problémát, nem terjesztenek betegségeket, nem csípnek, azonban a kertben, fás – bokros helyeken tömeges megjelenésük zavaró lehet.

Permetezéssel lehet védekezni ellenük, de fontos tudni, hogy mivel a szabadban élnek, így az irtás is kültéren történik (beleértve a falfelületek és a nyílás zárók környékét) ezért az irtószer tartóssága erősen függ az időjárási körülményektől.

 

A csótányirtás történhet permetezéssel illetve gélezéssel, vagy akár a kettő kombinálásával.

Gélezés

Viszonylag új módszer, mely nem csak hatékony, de tartós is. Gélezéses irtással a kezelt területen sokáig biztosítható a csótánymentesség.

Permetezés

Előnye a nagyon gyors hatás, erős fertőzöttség esetén a leghatékonyabb csótányirtási módszer. Kiűző hatása révén az eldugottabb helyekről is előjönnek, majd elpusztulnak a rovarok. Az eljárással tartós méregmezőt hozok létre, mely száradás után nem látható.  A korszerű permetszerek csak a csótányokra veszélyesek, melegvérűekre teljesen ártalmatlanok.

Erősen fertőzött helyeken hidegköd képzéssel kiegészítő irtást végzek.

Ha biztosra akar menni, akkor a legjobb helyen jár!

Több száz lakás irtásának tapasztalatából kiindulva elmondhatom, hogy nincs olyan, hogy ne lehessen kiirtani a poloskákat!

Társasházaknak és cégeknek az ország egész területén vállalok megbízást!

Ügyfeleim által gyakran feltett kérdések

Mennyi ideig tart az irtás?

Körülbelül 15-30 percig, a kezelendő terület nagyságától és a fertőzöttség mértékétől függően.

Lehet-e takarítani az irtás után?

Permetezéses irtás után a falak mellet a vizes takarítás egy hétig kerülendő.

Gélezéses irtásnál a gél „pöttyöket” nem szabad letörölni. Ezeket olyan helyre teszem, amik nincsenek szem előtt és nem zavaróak.

Veszélyes-e az irtószer háziállatokra?

Nem, de permetezéses irtásnál a kutyát vagy macskát az irtószer száradásáig ki kell vinni a lakásból. Gélezéses irtásnál erre nincs szükség. Ahol háziállat van, ott ajánlottabb a géles irtás. Ilyenkor különösen figyelek arra hogy az irtószert olyan helyre rakjam ki, ahol nem lehet  hozzá férni.

Mennyire van tartós hatása az irtószernek?

A gél körülbelül 3 hónapig hat, a permetszer pár hétig. 

 

Veszélyes –e gyerekre az irtószer?

Nem, de ahol kisgyermek van, ott ajánlottabb a géles irtás. Ilyenkor különösen figyelek arra hogy az irtószert olyan helyre rakjam ki, ahol nem férhet hozzá.

El kell e mennem otthonról?

Nem, sem a glezéses sem a permetezéses irtás után nem kell elhagyni a lakást.

 

Milyen gyakran kell ismételni az irtást?

Megelőzés céljából a géles kezelés a legjobb. Helyi viszonyoktól függően (milyen típusú épület, előfordul-e közeli lakásokban rovar) negyed vagy fél évente érdemes irtatni.

Nagymértékű fertőzőttség esetén célszerű az első irtástól számolva két –három heten belűl megismételtetni az irtást.

 

Mit kell tenni az irtás előtt?

Élelmiszert el kell pakolni, permetezéses irtásnál a fal melletti területet szabaddá kell tenni.

 

A szomszédban sok a csótány, hogyan tudok védekezni ellenük?

A konyhai , fürdőszobai szellőzőkre érdmes rovarhálós szellőző keretet felszerelni,a lefolyókat éjszakára bedugózni, illetve a csövek (lefolyó, fütés cső) melletti réseket  betömíteni, igy minél kevesebb lehetőséget  adni a rovaroknak a lakások közti átjutáshoz.( Ezen kívül pedig érdemes meggyőzni a szomszédot, hogy hívjon irtót ő is, mert ha a problémás lakásban nem történik irtás, akkor nagy  a visszafertőződés esélye! ) Legideálisabb az, ha a góc lakást és a közvetlen körülötte lévőket egyszerre kezeljük!

 

Melyik módszer a jobb a gélezés vagy a permetezés?

 A gél tartósabb hatású, de lassabban hat, illetve nincs kiűző hatása. Ez miatt viszont nincs kellemetlen szaga, nem párolog, élelmiszerek környezetében is alkalmazható, vonzó hatása révén viszont csalétekként működik a csótányoknak. (Attól azonban nem kell félni, hogy a „szomszédból” is átvonzza a csótányokat. Csupán 1-2 méteres körben érvényesűl a csalogató hatása! )

A permetszer kevésbé tartós, viszont gyorsabban fejti ki ölő hatását, és  kiűző hatása révén az eldugottabb helyekről is kizavarja a rovarokat. Hogy melyik technikát alkalmazom, az nagyban függ a fertőzöttség mértékétől illetve hogy milyen környezetben kell írtani. Ezt minden esetben előre leegyeztetem a megrendelővel.