Ágyi poloskáról érthetően – reflektálás a közösségi médiában terjedő kérdésekre

 

Ez a blogbejegyzés azért született meg, hogy a közösségi oldalakon ismétlődően felmerülő téves hozzászólásokat tisztába tegye.

Sajnos rengeteg olyan poszt születik csoportokban, ahol társasházak lakói panaszkodnak, lakóközösségek keresnek megoldást a problémájukra, sikertelenül….

Ennek hatására szerettem volna egy kis tájékoztatót írni, hogy mindenki képbe kerüljön! Köszönöm, ha végig olvasod, és ha egy ember elgondolkodik rajta és cselekszik, akkor már előrébb vagyunk!

Tények és tévhitek:

  • Az ágyi poloska nem otthon terem, hanem bárki haza viheti bárhonnan!! És ezt értsd úgy, ahogy mondom! Buszról, metróról, a szomszédtól, de akár egy 5 csillagos szállodából külföldről…
  • Az ágyi poloska gyorsan szaporodik, emberi vérrel táplálkozik, de mivel nagyon pici, sajnos sok ember észre sem veszi addig, amíg már hemzsegnek az ágy körül.
    bár a nevében is benne van, hogy ágyban él általában, de az ágy 1 – 2 méteres környezetben is simán megtalálható, illetve a csövek, vezetékek, szellőzők (nyáron akár az ablakokon át) mellet bármikor át tudnak vándorolni a szomszédhoz. Ez általában egymás alatt lévő lakásoknál gyakoribb, de sokszor megesik, hogy a közvetlen fal szomszédhoz is átmegy.
    Hogy ezt megelőzzük, érdemes a repedéseket illetve a csövek útvonalát lezárni. (gipsz, pur hab, xilo stb.)
  • ha már tudjuk, hogy van poloska a lakásban, ne sajnáljuk a pénzt az irtásra szakember által. Sokan írták, hogy bolti irtószert vesznek és az milyen jó… Persze, ha 1-2 bogár van biztos hatásos, vagy megelőzés szempontjából… De ne felejtsük el, hogy a bolti irtószerek koncentrációja sokkal de sokkal alacsonyabb, mint amit egy rovarirtó használ, nem véletlenül ezek a szerek engedély kötelesek, csak komoly szakvizsga után kapott engedéllyel vásárolhatóak…

Sajnos tapasztaljuk, hogy sokan inkább az otthoni: “Fogd meg a söröm, majd én megoldom…” módszert alkalmazzák, ezért észre sem veszik, hogy a hónapok alatt szép lassan elterjednek az egész lakásban a poloskák, illetve viszi magával az illető a gyerekei, szülei házába…. Aztán megy a csodálkozás, meg a vasárnap esti telefonálás, hogy a rovarirtó azonnal menjen, mert most aztán már rengeteg a bogár….

  • ha már meg van a baj, sok a bogár, kihívtuk az irtot 1x,2x… De még mindig van poloska… Az hogy lehet??? Biztos rosszul csinálta meg az irtó, biztos kilopta belőle az irtószert… Tuti csak vízzel fújt…. Stb… Ilyeneket hallani… VAGY ESETLEG A SZOMSZÉDBAN IS VANNAK POLOSKÁK, CSAK NEM MER SZÓLNI, MERT HÁT SZÉGYELLI AZT, AMI NEM FELTÉTLENÜL AZ Ő HIBÁJA!!!! Sajnos az irtószerek hatása véges. Ha a szomszédos lakás is fertőzött, akkor vissza tudnak jönni a bogarak…

Na de mit tegyek ilyenkor???
KOMMUNIKÁCIÓ!!! TELEFONÁLÁS!! LAKÓK EGYMÁS KÖZÖTT BESZÉLJENEK!!! HÍVJÁK A KÖZÖS KÉPVISELŐT!!!!

Szóval minél többen szólnak a képviselőnek, hogy “hahóó, nekünk is bogarunk van!”, annál komolyabban veszik az egészet. A magas közös költség, amit az emberek fizetnek, fedezi ezeket a kiadásokat!! A képviselő ilyenkor jó esetben több cégtől kér árajánlatot, és a legkedvezőbbet elfogadja.
Ha egy lépcsőházon belül, sok lakásban van poloska, az már nem magánügy!!! Onnantól kezdve a lépcsőházban az összes lakásban KELL irtani!!!

És itt jön az emberi(lakók) tényező….

Nálam nincs poloska, én tuti be nem engedek ilyen ismeretlen embereket meg vegyszereket a lakásomba: okéé… Honnan tudod, hogy nincs poloska? Lehet van már, csak még nem szaporodtak el annyira, hogy zavaró legyen… Vagy majd lefújjuk a szomszéd lakást, ahol viszont rengeteg van, és szépen átvándorolnak hozzád, mert nálad nincs irtószer… Jó ötlet volt nem kérni az irtást, ugye??

Nálam nincs poloska – – ja amúgy van, csak nem merem mondani, mert olyan égő… Ok… Mondom még egyszer, nem égő… Az már az, ha nem teszel ellene semmit. Ha zavar, hogy mit gondolnak az emberek rólad, hogy jó ég poloskája van, akkor mondd azt, hogy Balin nyaraltál és onnan hoztad őket… Be is pereled a szállodát…. Mindenki boldog. Irtás meg volt, szomszéd meg irigykedhet….

Sok lépcsőházban, ha ki van plakátolva az irtás időpontja, az emberek elsiklanak felette… Ilyenkor jól jön, ha van egy lelkiismeretes gondnok, takarító vagy a közös képviselő, aki megy a szakemberekkel, és bekopog minden lakásba, olyankor az emberek szívesebben nyitják az ajtót, ha ismerős ember kéri őket, nem pedig egy ismeretlen ember permetezővel és maszkkal a kezében.

Hogy működik az irtás?? Ártalmas a kutyámra? Takarítsak előtte vagy utána? Hányszor kell megismételni?
2 fajta módszer létezik.
-permetezés
-hideg ködölés(szó beszédben gázosítás)
Mi a kettő kombinációját alkalmazzuk. Ahol nincs poloska, megelőzés szempontjából permetezünk.
Ahol van poloska, ott a permetezést követően irtószert ködölünk a levegőbe, ami mindenhova behatol, a legapróbb nyílásokba is. Ezen eljárás után legalább 3 órára el kell menni otthonról, állatokat el kell vinni, majd haza érkezés után alaposan ki kell szellőztetni. Nem szabad neki állni takarítani, felmosni, mert akkor lemossuk a szert és igazából semmit nem ért az egész kezelés. Ágyneműhuzatokat, ruhákat, plüss állatokat 60 fokon ki kell mosni.
Az irtószer nem öli a petéket, ezért az irtást kb. 2-3 hét múlva meg kell ismételni, hogy az akkor kikelt kis poloskát is ki tudjuk irtani.

Meg volt 2 irtás, garanciában is voltak nálam, mégis találtam pár hét múlva újra poloskát….

  • valószínűleg a szomszéd nem kért irtást.. Sajnos nem tudjuk meggátolni, hogy a szomszédból valahogy ne kerüljön vissza… Amennyiben “problémás szomszédunk” van, úgy azt javasoljuk hívják fel az ÁNTSZ-t és tegyenek panaszt a lakó ellen. Az ÁNTSZ fel tudja szólítani (kötelezni) a lakót, hogy engedje be a rovarirtót.