Hangya és irtása

 

A hangyáról

Többnyire tavasszal és kora nyáron, esős időszakokban találkozhatunk velük, elsősorban kertes házakban, de lakásokban is előfordulhatnak. Leginkább a szabadban, földben, korhadt fában épített bolyokban élnek, ahol egy királynő és akár több ezer dolgozó található, de falrepedésekben is megtelepedhetnek. Aktívan terjednek, a lakásba bevándorolnak.  Kertes házaknál az irtás a házon kívülre is kiterjed, akár a teljes kertre, így biztosítható a teljes hangyamentesség.

A hangyák jelenléte nem csupán kellemetlen, hanem baktériumok, kórokozók hordozói is, ezért nagyobb létszámuk esetén a szakszerű irtásuk indokokolt!

Mivel az épületekbe való bejutásukat teljesen megakadályozni lehetetlen, ezért végleges megoldást Én sem tudok ígérni, de a mai modern irtószerekkel és technológiákkal hosszabb időtartamra megszabadulhatunk ezektől a rovaroktól.

Milyen eljárásokat alkalmazok?

A permetezés során a lakás, ház teljes területének fal melletti részeit, illetve a hangyák korábbi vonulási területeit kezelem. A felhasznált irtószer hatása azonnali, és akár 6-8 hétig tartós, ezért a hetekkel később ott vonuló hangyákra is ártalmas.

Hangyairtás permetezéssel

A permetezés során a lakás, ház teljes területének fal melletti részeit, illetve a hangyák korábbi vonulási területeit kezelem. A felhasznált irtószer hatása azonnali, és akár 6-8 hétig tartós, ezért a hetekkel később ott vonuló hangyákra is ártalmas.

Hangyairtás gélezéssel

A géles technika a legújabb hangyairtási módszer, amely rendkívül hatékony és élelmiszerek mellett is biztonságosan alkalmazható.(pl.: konyhapulton, kamrában stb.) A gél pöttyök mérgezett csalétekként hatnak a hangyákra, amit behordanak a dolgozók a fészekbe a királynőnek, így az is elpusztul. Hatását lassabban fejti ki, de tartósabb és a hangyaboly egészére kiterjed. Biztonsággal alkalmazható gyermekek és háziállatok körül.

Fertőzöttségtől függően ez a két eljárást kombinálható. Ezt mindig a helyszíni szemle után lehet pontosan megítélni.

Kültéri hangyairtás

Udvarokon, kertekben, fal tövében speciális hangyairtó granulátumot használok. Hasonló hatása van, mint a gélnek, az élelmet kereső hangyák összegyűjtik, majd beviszik a bolyba. Ennél a technológiánál is a probléma gyökerét kezeljük. Az udvaron végzett irtás nagyban csökkentheti a lakásban előforduló hangyák mennyiségét!

Ügyfeleim által gyakran feltett kérdések

Melyik módszer a jobb a gélezés vagy a permetezés?

Beltéren a gél tartósabb hatású, de lassabban hat, illetve nincs kiűző hatása. Ez miatt viszont nincs kellemetlen szaga, nem párolog, élelmiszer mellett is biztonságosan alkalmazható, vonzó hatása révén viszont csalétekként működik a hangyáknak. (attól azonban nem kell félni hogy a „szomszédból” is átvonzza a rovarokat. Csupán 1-2 méteres körben érvényesül vonzó hatása)

A permetszer kevésbé tartós, viszont gyorsabban fejti ki ölő hatását,.

Hogy melyik technikát alkalmazom, az nagyban függ a fertőzöttség mértékétől illetve, hogy milyen környezetben kell írtani. Ezt minden esetben előre leegyeztetem a megrendelővel.

Lehet-e takarítani az irtás után?

Permetezéses irtás után a falak mellet a vizes takarítás pár napig kerülendő.

Gélezéses irtásnál a gél „pöttyöket” nem szabad letörölni. Ezeket olyan helyre teszem, amik nincsenek szem előtt és nem zavaróak.

Mit kell tenni az irtás előtt?

Élelmiszert el kell pakolni, permetezéses irtásnál a fal melletti részeket szabaddá kell tenni.

 

Veszélyes –e gyerekre az irtószer?

Nem, de ahol kisgyermek van, ott ajánlottabb a géles irtás. Ilyenkor különösen figyelek arra hogy az irtószert olyan helyre rakjam ki, ahol nem férhet hozzá.

Veszélyes-e az irtószer háziállatokra?

Melegvérű állatokra az irtószer nem jelent veszélyt, de permetezéses irtáskor  kutyát vagy macskát az irtószer száradásáig ki kell vinni a lakásból.  Hidegvérű állatokra azonban veszélyes, ha lehet el kell vinni a lakásbol, ha ez nem megoldható – például halaknál, az irtószer száradásáig le kell kapcsolni a levegő keringetőt.

Gélezéses irtásnál erre nincs szükség. Ahol háziállat van, ott ajánlottabb a géles irtás. Ilyenkor különösen figyelek arra hogy az irtószert olyan helyre rakjam ki, ahol nem lehet  hozzá férni.

Mennyi ideig tart az irtás?

Körülbelül 15-30 percig, a kezelendő terület nagyságától függően.