Amióta tart ez a hőség és szárazság, biztosan Ön is észrevette, hogy megnövekedett a rovarok száma az otthonában.

 

Igen, de mi köze a hőségnek a rovarok elszaporodásához?

 

A rovar mozgás mindig nyáron a legmagasabb. Ez azért van, mert a rovarok hidegvérűek, tehát a testhőmérsékletük teljesen a külső hőmérséklettől függ. Az extrém meleg hatására intenzívebben szaporodnak, felgyorsul az életciklusuk, hamarabb kelnek ki a peték és a lárvák.

 

Hőhullám hatása a rovarokra:

 

  • megnövekedett rovar populáció
  • gyorsabb szaporodás és élet ciklus
  • rövidebb idő a rovar generációk között
  • nagyobb fertőzöttség a lakásokban (próbálnak menedéket keresni a napsugaraktól, élelmet és nedvességet találnak a házakban)

 

Oké, köszi! De mit tegyek, hogy elriasszam őket?

 

Minden esetben a megelőzés a legfontosabb. Itt van pár tipp, hogyan lehet csökkenteni a rovarokkal járó stresszt az életünkben nyáron. Megmutatom hogyan tartsuk távol a darazsakat, rovarokat hőségben!

Darázs

 

A hőségben a darazsak előjönnek rejtekhelyeikről, ezért számuk megsokszorozódik a kertekben. Vízre van szükségük, szomjasok és hűtik a kaptárt, ezért a vízlelőhelyek körül láthatjuk őket. Nagyobb távolságokat is képesek megtenni, tehát előfordulhat, hogy távolabbi szomszédoktól jönnek át hozzánk.

Nyaranta a kerticsapok körül, itatóknál fordulhatnak elő,  illetve a medencék rendkívül csalogatóak számukra. Védekezhetünk ellenük darázscsapdákkal, de a legjobb, ha megszüntetjük a lelőhelyeket. Medencét letakarjuk, pangó vizeket megszüntetjük.

 

Házilag is készíthetünk darázscsapdát! Csak fogjunk egy műanyag flakont (kupak nélkül), vágjuk le a tetejét, fordítsuk bele a flakonba. Ha ez megvan, fúrjuk át az oldalait, hogy fel tudjuk függeszteni, majd töltsük fel cukros vízzel ( Én tettem bele szörpöt iswink )

 

darázscsapda házilag

 

darázscsapda házilag

 

 

Ha nem szeretnénk bajlódni otthon az elkészítésükkel, akkor gazdaboltban vagy nagyobb áruházakban is találhatunk megfelelő csapdát.

irtószermentes darázscsapda

Akár itt is megvásárolható….

Fontos azért elmondani, amennyiben darázsfészket talál, inkább hívjon szakembert az Ön biztonsága érdekében! Az irtószer amit használ hosszan tartó hatással bír, így a kezelt felületet sokáig elkerülik a darazsak.

 

Bővebben a darázsirtásról…

 

Szúnyog

Romantikus nyári esték, családi grillpartik megrontója lehet a szúnyog. Egy szúnyoginvázió könnyen tönkre teheti még a legjobb bulit is. Ám több módszer is van, amivel távol tarthatjuk őket magunktól.

Fontos tudni, hogy a szúnyoglárvák legideálisabb szaporodási helye a pangó vízfelületek, illetve az árnyékos helyek. Érdemes a kertet rendben tartani és a játékokat, vödröket, kannákat úgy tárolni, hogy abban az esővíz ne tudjon összegyűlni. A háziállatok vizét minden alkalommal cseréljük frissre, ne csak utánatöltsük. Jó hír viszont, hogy a rendszeresen vegyszerekkel kezelt medencék vizében nem maradnak életben a szúnyoglárvák.

 

A nyári hőségben akár néhány deciliter vízben is képes több száz szúnyoglárva kifejlődni.

Néhány természetes szúnyogriasztó:

 

  • Fűszernövények: Legjobb megoldás, ha kertünkbe, erkélyünkre különböző fűszernövényeket ültetünk. A bazsalikom, a citromfű, a menta és a rozmaring illata is távol tartja a vérszívókat. Ezeket egy-egy levendula bokorral kombinálva igazi romantikus hangulatot tudunk varázsolni, arról nem beszélve, hogy a levendula a molyok ellen is kiválóan alkalmazható
  • Büdöske: Nem csak a szúnyogokat, hanem más kártevőt is elriaszt.
  • Kávé: Ne dobjuk ki a kávézaccot. Gyűjtsük össze és a grillezés végén szórjuk a forró parázsra. Füstje remekül távol tartja a szúnyogokat.
  • Illóolajok: Ha van otthon teafaolaj, levendula- vagy szegfűolaj, akkor tegyünk belőle kis tálkákba. Ezeknek az illatát sem szeretik a szúnyogok. Ha ezeket tudjuk párologtatni, azzal növelhetjük a hatásfokot.

 

A növényekből készült illóolajok felhasználásával természetes és vegyszermentes szúnyogriasztó keverékek is készíthetők.

Szúnyogűző spray:

  • 1 ek alkohol (gyógyszertárban kapható)
  • 2 dl tiszta víz
  • 5 csepp citrom-illóolaj
  • 1-1 csepp rozmaring, vagy geránium illóolaj (elhagyható)
  • 1 db pumpás flakon

  Egy pumpás flakont töltsön tele tiszta vízzel, majd adjon hozzá egy evőkanál tiszta alkoholt és az öt csepp citrom-illóolajat.

  A házi keveréket egyszerűen spriccelje magára! Ha töményebb változatot szeretne, akkor az arányokat megtartva növelhető az keverék alkohol és illóolaj tartalma, illetve lehet bele tenni egy-egy csepp rozmaring és levendula illóolajat is.

   

   

  Légy

  Borzasztó kellemetlenek és ráadásul rendkívül veszélyesek az egészségünkre, mert bélcsatornájukon a kórokozók áthaladnak. Ürüléküket különféle helyekre (élelmiszer, fal stb.) naponta kb. 20 alkalommal ürítik. Potenciálisan nagy számuk lehet házunkban, ha a környéken háziállatot (csirke, disznó, ló stb.) tartanak. Rendkívül gyorsan szaporodnak a melegben és komoly fertőzöttség alakulhat ki körülöttünk, ha nem védekezünk ellenük megfelelően.

  Leginkább rovarhálókkal tudjuk házon kívül tartani őket. Igyekezzünk mindig csukni az ajtót, ablakot. Az ételmaradékot távolítsuk el a felületekről, a szemetet tartsuk zárt konténerben.

  Ha ennek ellenére extrém sok légy van, hívjon rovarirtót. Tapasztalatok alapján már egy kezelés kellő védelmet biztosít egész nyárra.

   

  Légyirtásról bővebben….

   

  Hangya

   

  A hangyák többnyire ételmaradékra mennek, abból is leginkább az édes ízek vonzzák őket. Bár az egészségre kis mennyiségben nem veszélyesek, nagy számú jelenlétük mégis rendkívül zavaró tud lenni. Nem igazán kedvelik a rekkenő hőséget, ezért bemennek a lakásokba, házakba, ahol kellemesebb az idő és akár új kolóniákat képezhetnek.

  A hangyák ellen leginkább megelőzéssel védekezhetünk. Mindig takarítsuk el az ételmaradékot, szedjük össze a morzsákat. Tegyünk mindent zárható edényekbe.

  Ha ez kevésnek bizonyul, itt van néhány házi praktika, mielőtt rovarirtót hívna:

   

   • Ecetes spray : Ezzel kiválóan megtörhető az útvonalunk. Keressük meg a telepeket, fészkeket és jó alaposan fújjuk be.
   • Illóolaj spray: Ahogyan az ecet, úgy az illóolaj is segít a feromonnyomot megtörténni. (1 kanál ecet, 1 csésze illóolaj keveréket használjunk)
   • Fahéj: nem csak kellemes az illata, de kiválóan elűzi a hangyákat.
   • Porcukor és szódabikarbóna keveréke : sok szódabikarbóna, kevés porcukor, kész is a bio hangyairtónk.

   

  hangya lakásban

  hangya

   

  Hangyairtásról bővebben…

   

  Remélem sikerült pár ötletet adnom, hogy hogyan tartsák távol a darazsakat, rovarokat otthonuktól a nagy nyári hőségben! Ha ezek mégsem elegendőek, keressenek elérhetőségeim valamelyikén!

   

  Bertalan Zsolt

  Rovarirtó

  06 30 8666 781