HACCP Kártevőirtás: Kötelező Védelem Élelmiszeripari és Vendéglátóipari Egységek Számára

 

HACCP Követelményrendszer és Kártevőirtás

A HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points – Veszélyelemzés és Kritikus Ellenőrzőpontok) rendszer bevezetése és működtetése kötelező minden élelmiszer- és italgyártó, tároló, szállító, és forgalmazó üzem, valamint vendéglátóipari egység számára, beleértve boltokat, közérteket, dohányboltokat és benzinkutakat. Az egészségügyi kártevők elleni védekezés, amely magában foglalja a rovar- és rágcsálóirtást, elengedhetetlen része ennek az összetett rendszernek.

HACCP
HACCP

Jogi Követelmények a HACCP Kártevőirtásra

A járványügyi rendelet 36. paragrafusa értelmében a HACCP kártevőirtást csak minősített, érvényes engedéllyel rendelkező egészségügyi gázmester végezheti.

Mikor Szükséges a HACCP Kártevőirtás?

A HACCP kártevőirtást minimum évente kétszer kell elvégezni. A nagyobb biztonság érdekében lehetőség van gyakrabban is végezni, akár évi 3-4 alkalommal vagy havi rendszerességgel.

Ágyi poloska, ágyi poloskairtás

Igazolás a HACCP Kártevőirtásról

A kártevőirtás elvégzése után minden szükséges dokumentumot átadunk, amelyek igazolják a beavatkozás elvégzését a hatóságok felé:

  • Biztonsági adatlap(ok)
  • Tevékenységi engedély(ek)
  • Kártevőirtási térkép az irtási pontok feltüntetésével
  • Programterv
  • Munkalap
  • Szerződés
  • Számla

A HACCP Kártevőirtás Folyamata

Az előírásoknak megfelelő kártevőellenőrzés és -irtás nem zavarja az üzemeltetőt vagy a tulajdonost a munkavégzésben. Az üzlethelyiséget nem szükséges bezárni. Munkánk során törekszünk a diszkrécióra, így a vevők nem tudják, hogy ez egy kötelező formaiság.

További Információk és Tanácsok

  • Megelőzés Fontossága: Az évi kétszeri kártevőirtás mellett javasolt rendszeres ellenőrzéseket végezni a fertőzések megelőzése érdekében.
  • Rendszeres Monitoring: A folyamatos monitoring segítségével időben felismerhetők a kártevők, így megelőzhető a súlyosabb fertőzés.
  • Korszerű Technológiák: A legújabb irtószereket és módszereket alkalmazzuk, hogy hatékonyan és biztonságosan végezzük el a kártevőirtást.
  • Ügyfél Elégedettség: Több éves tapasztalattal rendelkezünk, és büszkék vagyunk arra, hogy ügyfeleink mindig elégedettek munkánkkal.

Keressen bizalommal, hogy vállalkozása megfeleljen a jogszabályi követelményeknek és mentes legyen a kártevőktől! Lépjen kapcsolatba velem a kapcsolat oldalon vagy hívjon most egy ingyenes konzultációért!

Ágyi poloska, ágyi poloskairtás

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 4. számú melléklet kivonata:

 

„4. * Csótányok
A csótányok megtelepedésének és elszaporodásának megelőzéséről

  1. az egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi és oktatási intézményekben,
  2. a szálláshelyeken,
  3. az élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló helyeken (üzemekben, üzletekben, raktárakban stb.),
  4. a piacokon és a vásárcsarnokokban,
  5. a vendéglátó-ipari és közétkeztetési egységekben

gondoskodni kell.

Ennek érdekében az a) és b) pontban feltüntetett helyeken évente két alkalommal irtószeres kezelést kell végezni. A c)-e) pontban felsorolt helyeken programban határozhatók meg a megelőzési, az ellenőrzési és az ellenőrzés során rovarfertőzöttnek talált helyeken szükséges irtási feladatok, továbbá az előre tervezett munkavégzési időpontok. Program hiányában évenként legalább kétszer a fertőzöttségtől függetlenül irtószeres kezelést kell végezni. *

A c)-e) pontban felsorolt helyekre vonatkozóan a programot a külön jogszabály szerinti megfelelő szakképesítéssel rendelkező személynek kell elkészítenie és működtetnie. *

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99800018.nm

5. * Ágyi poloska
Az ágyi poloska megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente legalább két alkalommal irtószeres kezelést kell végezni:

  1. a szállodákban,
  2. az üdülőkben,
  3. a diákotthonokban,
  4. a munkás- és tömegszállásokon,
  5. minden más olyan helyen, ahol a lakók gyakorta cserélődnek.

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99800018.nm

7. * Rágcsálók
A rágcsálók megtelepedésének és elszaporodásának megelőzéséről:

  1. *  az egészségügyi, gyermekvédelmi, szociális és oktatási intézményekben,
  2. a települési szilárd hulladékot, illetve települési folyékony hulladékot ártalmatlanító telepeken és a csatornahálózatban,
  3. *  mezőgazdasági egységek épületeiben, az állattenyésztő és állattartó telepeken, lakott területen fenntartott istállókban, állatkertekben,
  4. a szerves ipari nyersanyagokat (bőr, csont stb.) feldolgozó vállalatok üzemi területén,
  5. romépületben, nagyobb épületbontások és építkezések területén,
  6. a folyó- és állóvizek, nyitott szennyvízlevezető árkok lakott területen fekvő patkányjárta partszegélyein,
  7. *  a folyami és tóparti kikötőkben, személy- és teherpályaudvarokon, autópálya pihenőkben, repülőtereken
  8.  az élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására szolgáló helyeken (üzemekben, üzletekben, raktárakban stb.
  9. a vendéglátó-ipari és közétkeztetési egységekben
  10. a piacokon és a vásárcsarnokokban gondoskodni kell.

Ennek érdekében az a)-g) pontban feltüntetett helyeken évente legalább két alkalommal rágcsálóirtást kell végezni. *

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99800018.nm