HACCP

 

A HACCP rendszer

Hazánkban a HACCP rendszer bevezetése és működtetése kötelező a vendéglátással, élelmiszergyártással és forgalmazással foglalkozó cégeknek, vállalkozásoknak. Az élelmiszer-biztonsági törvény alapján, ezeken a helyeken kötelező szakképzett személlyel elvégeztetni a rovar-és rágcsálóirtást évente legalább két alkalommal.

A HCCCP-hez igazodva vállalom az IPM/IPC (integrált kártevőirtás) rendszer kiépítését. Ennek előnye, hogy kerülve az irtószer felesleges használatát, a csótányok megjelenését és elszaporodását, megjelenését feromonos, ragasztós csapdákkal, a rágcsálók megjelenését irtószermentes élve befogókkal mérem fel, amik semmiféle veszélyt nem jelentenek a dolgozókra és élelmiszerekre.

 

HACCP
HACCP

Azonban a csapdák kihelyezése nem jelenti az irtószer alkalmazásának teljes mellőzését, mert a kártevő mentesítés anélkül nem kivitelezhető.

Amennyiben a kihelyezett csapdák nem jelzik a kártevők megjelenését, gélezéses technológiával történő megelőző rovarirtást alkalmazok. Ezen a módon történő kártevő irtás és a csapdák ellenőrzése az üzem működését nem zavarja, nem kell bezárni boltot, konyhát, a munka minden esetben diszkrét.

Kártevők megjelenése esetén a lehető leghamarabb elvégzem az irtást, hogy helyreálljon a kártevőmentes állapot.

A szerződéskötés alkalmával elkészítem a hatósági előírásoknak megfelelő dokumentációkat, illetve garantálom, hogy munkám megfelel a NÉBIH előírásainak.

HACCP rovar- és rágcsálóirtás szállásadóknak

A vonatkozó jogszabályok a szállásadók számára is előírják az évente kétszeri, kötelező, preventív jellegű kártevő mentesítést.

A szállások esetében a leggyakrabban előforduló kártevő az ágyi poloska és a csótány. A leghatékonyabb védekezés ezek ellen a megelőzés, mely az évente legalább két alkalommal történő irtószeres preventív rovarirtással történik.

Az általam felhasznált irtószerek az emberi szervezetre nem jelentek veszélyt, foltot, nyomot, kellemetlen szagokat nem hagynak maguk után.

Munkámra teljes körű garanciát vállalok negyed évenkénti rendszeres irtás esetén!

A kártevőirtást előre egyeztetett időpontban végezem, a fél év letelte előtt minden esetben értesítem Önt.

18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 4. számú melléklet kivonata:

 

„4. * Csótányok
A csótányok megtelepedésének és elszaporodásának megelőzéséről

 1. az egészségügyi, szociális, gyermekvédelmi és oktatási intézményekben,
 2. a szálláshelyeken,
 3. az élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására és forgalmazására szolgáló helyeken (üzemekben, üzletekben, raktárakban stb.),
 4. a piacokon és a vásárcsarnokokban,
 5. a vendéglátó-ipari és közétkeztetési egységekben

gondoskodni kell.

Ennek érdekében az a) és b) pontban feltüntetett helyeken évente két alkalommal irtószeres kezelést kell végezni. A c)-e) pontban felsorolt helyeken programban határozhatók meg a megelőzési, az ellenőrzési és az ellenőrzés során rovarfertőzöttnek talált helyeken szükséges irtási feladatok, továbbá az előre tervezett munkavégzési időpontok. Program hiányában évenként legalább kétszer a fertőzöttségtől függetlenül irtószeres kezelést kell végezni. *

A c)-e) pontban felsorolt helyekre vonatkozóan a programot a külön jogszabály szerinti megfelelő szakképesítéssel rendelkező személynek kell elkészítenie és működtetnie. *

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99800018.nm

5. * Ágyi poloska
Az ágyi poloska megtelepedésének és elszaporodásának megelőzése érdekében évente legalább két alkalommal irtószeres kezelést kell végezni:

 1. a szállodákban,
 2. az üdülőkben,
 3. a diákotthonokban,
 4. a munkás- és tömegszállásokon,
 5. minden más olyan helyen, ahol a lakók gyakorta cserélődnek.

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99800018.nm

7. * Rágcsálók
A rágcsálók megtelepedésének és elszaporodásának megelőzéséről:

 1. *  az egészségügyi, gyermekvédelmi, szociális és oktatási intézményekben,
 2. a települési szilárd hulladékot, illetve települési folyékony hulladékot ártalmatlanító telepeken és a csatornahálózatban,
 3. *  mezőgazdasági egységek épületeiben, az állattenyésztő és állattartó telepeken, lakott területen fenntartott istállókban, állatkertekben,
 4. a szerves ipari nyersanyagokat (bőr, csont stb.) feldolgozó vállalatok üzemi területén,
 5. romépületben, nagyobb épületbontások és építkezések területén,
 6. a folyó- és állóvizek, nyitott szennyvízlevezető árkok lakott területen fekvő patkányjárta partszegélyein,
 7. *  a folyami és tóparti kikötőkben, személy- és teherpályaudvarokon, autópálya pihenőkben, repülőtereken
 8.  az élelmiszerek és italok előállítására, tárolására, szállítására szolgáló helyeken (üzemekben, üzletekben, raktárakban stb.
 9. a vendéglátó-ipari és közétkeztetési egységekben
 10. a piacokon és a vásárcsarnokokban gondoskodni kell.

Ennek érdekében az a)-g) pontban feltüntetett helyeken évente legalább két alkalommal rágcsálóirtást kell végezni. *

Forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99800018.nm